5 tipp, hogyan válasszuk ki a megfelelő gyerekágyat

... hogy a kicsi ne eshessen le róla, segítse gerince egészséges fejlődését és illeszkedjen a gyerekszobába is.


1. Biztonságos ágy leesésgátlóval, oldalléccel vagy korláttal

Poppi ctverecTalán nincs senki, aki életében legalább egyszer nem horzsolta volna le a térdét, vagy ütötte be a fejét egy esés közben. Éppen az ilyen balesetveszélyek miatt, amikor a gyerkőc megbotlik saját lábában, vagy elakad a lába a küszöbben, a gyerekágynál be kell tartani néhány biztonsági szempontot. Mi nem hiányozhat?

Minden elem legyen leélezve, a felület legyen sima és az ágytámla és az ágyvég se hiányozzon. Kisebb gyermekek esetében jó, ha az ágyat leesésgátlóval látjuk el, ami megakadályozza a nem kívánt sérüléseket. Amikor a gyerkőc felnő, a leesésgátló egyszerűen levehető, hogy ne korlátozza őt tovább.2. Milyen az ágy optimális magassága gyermeke részére?

A lehető legnagyobb kényelem és pihentető alvás érdekében nagyon fontos, hogy a fekvőhely megfelelő magasságú legyen. Kisebb gyermekeknél ez 25 cm körül van, hogy ne kelljen a szülők segítségét kérve „megmásznia“ az ágyat, és egyedül is kényelmesen le tudjon pihenni, ha kedve támad.

Ne féljen támogatni gyermeke önállóságát már pici korában - ágyaink a Montessori-módszer elvei szerint készülnek, ezért pontosan megfelelnek a gyermekek fejlődés közbeni igényeinek.

nohy zdarma
A körülbelül 45 cm magas ágyak nagyobb gyermekek és felnőtteknek készültek. Viszont a legjobb megoldás az, ha az ágy gyermekével együtt növekszik. A szülők véleménye szerint a leggazdaságosabb az olyan ágy, amelyhez kiegészítő/magasító lábak szerelhetők. Ezek a lábak egyszerűen 20 cm-rel megemelik az ágyat, és az ötéves ovis ágyából pár perc alatt kisiskolás „nagyágy“ lesz, amelyben nyugodtan aludhat még legalább 5 évig.

 

3. Milyen a gyerekágyak optimális szélessége, és hogyan lehet karban tartani az ágyat?

Csemetéje egyszerre csak csupa láb, csupa kéz, és az egy hónapja megvett cipő már szorítja őt. Úgy érzi, hogy ez pontosan tükrözi jelenlegi helyzetét? Az igazság az, hogy a gyerekek a pad alatt is megnőnek, ezért érdemes - már az anyagiak miatt is - azonnal hosszabb ágyat választani. A gyerkőcnek mindig elég helye lesz benne, még kisiskolás korában sem növi ki. A szülők pedig ráadásul egy kis pénzt is megtakarítanak, amit például egy közös kirándulásra köthetnek.

67682925_2419653298286461_8264279361184595968_n
A faágyak előnyei közé tartozik a takarításuk, rendben tartásuk is. Biztosan minden szülő átélte már, hogy a kicsi maszatos kis kezeivel mindent összevissza-fogdosott, amit csak elért. A port és más szennyeződéseket az ágykeretről könnyen le tudja törölni a gyermek is - erre elég egy benedvesített törlőrongy.

 

4. Ortopéd gyerek matrac az egészséges növéshez

Az ortopéd orvos biztosan tanúsítja, hogy a matrac az ágy legfontosabb tartozéka. Ahhoz, hogy gyermekénél megelőzze a csontrendszeri elváltozások vagy a gerincferdülés kialakulását, vásároljon neki megfelelő keménységű matracot. A szülők általában nagyon meg vannak elégedve a kétoldalas matraccal. Ezek legnagyobb előnye, hogy este az ortopéd kialakítású oldalt használhatja fekvőhelyként, míg nap közben kis szeme fénye a matrac puhább oldalán játszhat.

Minden szülő tisztában van azzal, hogy ha kisgyermeke van, könnyen történhet nem kívánt „baleset“. A gyerkőc bepisilhet vagy összekenheti az ágyat a titokban becsempészett nyalánkságaival. A tisztítással kapcsolatos gondokra megoldás a huzattal védett matrac, mivel a huzat könnyen levehető, és az ágyneműhuzattal együtt 60°C hőmérsékleten kimosva megszabadul minden bacilustól és szennyeződéstől.

antialergenní

Nagyon sajnálatos, de napjainkban egyre több gyermek allergiás. Ebben az esetben feltétlenül hipoallergén matracra van szüksége. Ezek leggyakrabban poliuretán habból készülnek különböző kivonatok - például aloe vera - hozzáadásával, aminek köszönhetően ráadásul antibakteriális hatásúak. A kicsi így védve lesz az atkáktól, penésztől, és alvása hosszú távon egészségügyi kockázatoktól mentes, nyugodt lesz.

 

5. Tárolóhely a gyerekágy alatt - az anyukák örömére

9547-13Őszintén vizsgálja meg lelkiismeretét. Mindig sikerül minden játékot elraknia, amit a kis lurkó szétszór a padlón? Erre még a ruhájuk alatt superman-kosztümöt rejtő anyukák sem képesek. És kereken kijelenthetjük, hogy a kicsire sem lehet 100%-ban számítani, hogy mindent visszarak a helyére. A figyelmét ugyanis nagyon gyorsan elvonhatja bármi – például egy repülő madár az ablak mögött.

Este aztán hazaérkezik apu, aki nyomban rálép az ottfelejtett legókockára. A meglepetésszerű fájdalom bárki nyelvére keresetlen szavakat csal(hat). Előzze meg az ilyen helyzeteket és nevelje önállóságra gyermekét. Elég, ha olyan bútordarabokkal rendezi be a szobáját, amelyek nemcsak a szülőknek felelnek meg, de elsősorban a legfontosabb felhasználónak, a gyermeknek is! 

Legyen szó akár kisautókról, játékbabákról vagy akár piszkos zoknikról. Könnyítse meg saját és gyerkőce munkáját, és vegyen az ágya alá egy praktikus tárolófiókot. Mivel gurulós, nagyon könnyen kihúzható és betolható, nem lesz vele gondja a kicsinek sem.  

 

Zdroj foto: IG @sandra_parmova