Miért fontos a gyermek motoros képességeinek fejlesztése?

A gyermekek motoros képességeinek fejlesztése fontos tényező az írás, olvasás, cipőfűző bekötése és az önálló életvitelhez szükséges egyéb tevékenységek. Keressünk most együtt tippeket, hogyan kell helyesen csinálni.

dite

 
Mi a motoros készségek

A motoros készségek magukban foglalják testünk összes mozgását és ezek kölcsönös koordinációját. Az általános ügyességünk és mobilitásunk is fontos. Az ember mozgásfejlődése közvetlenül a születés után kezdődik, és lényegében az egész életen át fejlődik, de a legfontosabb az első év a világon. Ebben az időszakban fontos, hogy a gyermek elkezdje elsajátítani a durva és finom motoros készségek alapjait, amelyek a jövőbeli fejlődés sarokkövei.

 
Hogyan lehet fejleszteni a durva motoros készségeket

Luci Feriková 6

A durva motoros készségek közé tartozik az olyan izmok nagy csoportja, amelyek felelősek az olyan tevékenységekért, mint a séta, futás, ugrás vagy rollerezés. Harmadik hónaptól már hasra fektethetjük a gyermeket, és hagyhatjuk, hogy úgynevezett "lovacskák legeltetése". A gyermek fokozatosan erősíti a hátát, és izomtömeget épít, ami a fejlődés egyéb mozgásfázisaihoz is fontos, mint az ülés, totyogás, végül a járás.

Idősebb gyermekeknél a rendszeres testmozgás fontos a motoros készségek egészséges fejlődéséhez, például:

• megtanulni rollerezni vagy biciklizni;
• ugrókötelezni;
• játszótéri mászókákra mászni;
• megtanulni úszni.

 
Hogyan lehet fejleszteni a finommotoros készségeket

atelier

A finommotorika precíz és összehangolt kézi munkát, pontosabban ujjakat igényel. A gyermek óvodás korában megkülönböztetik a jobb- vagy balkezességet, majd a munkavégzés során különböző eszközöket kell tudni használni, például ollót, vonalzót, zsírkrétát. Elsajátításban a hangsúly a szem-kéz koordináción van, amely a nehezebb feladatok, különösen az írás során szükséges. Hogyan segítheted gyermeked finommotorikus készségeinek fejlesztését a mindennapi tevékenységek során?

Fontosak a gyakorlati készségek:

  • zavazování tkaniček;
  • zapínání a odepínání knoflíků;
  • odemykání dveří klíčem;
  • věšení prádla kolíčky apod.

 
A gyermek motoros fejlődése születésétől az első lépésig

point3

A gyermek születésétől fogva fejleszti a durva és finommotoros készségeket. Mint már említettük, a durva motorika egészséges fejlesztésének első lépései közé tartozik az úgynevezett "lovacskák legeltetése". Ha a gyermek már elsajátítja ezt a képességet, megpróbál önállóan leülni. Később (átlagosan 6-8 hónapos kora körül) motiválhatja a gyermeket kedvenc játékával - helyezze el tőle egy kis távolságra, és hagyja, hogy elérje, vagy másszon hozzá. A rendszeres testmozgással a gyermek hamar elsajátítja a kúszás vagy tipegő készségeit. Ezután már csak idő kérdése, hogy a gyermeke feláll és járni kezd.

Ami a finommotorikát illeti, a markolás általában az egyik első elsajátított készség. Annak érdekében, hogy az egy év alatti gyerekek még jobban elsajátítsák a finommotorikát, választhat kockák, gyöngyök átvételére szolgáló tevékenységek közül.

 

dite

 
Óvodáskorú gyermekek motoros képességei

Ha már van otthon óvodás, nagyon fontos, hogy a különböző tevékenységek során Önne tanulja meg a finommotorikát, hiszen írás, vágás vagy festés során szüksége lesz rá. Emellett a szem és a kéz elsajátított koordinációja segíti a gyermek olvasását.

A népszerű tevékenységek közé azok tartoznak, amelyek fejlesztik a gyermek finommotorikus készségeit, és ezáltal felszabadítják a karját és a csuklóját:

• kirakós játékok;
• építőkészlet;
• gyöngyfűzés;
• gyurma modellezés és még sok más.

Kulcsfontosságú, hogy a gyermek motorikus készségeit fejlessze, hiszen élete hátralévő részében nap mint nap találkozik olyan tevékenységekkel, ahol szüksége lesz rá. Támogassa a megfelelő fejlesztést most, mivel már tudja, hogyan kell csinálni.